Lodivod “A” týmu Michal Kugler odpovídal na naše otázky

Po skončení podzimní části mistrovské soutěže jsme se rozhodli vyzpovídat hlavního trenéra “A” týmu Slovanu pana Michala Kuglera. Pod jeho vedením získal “A” tým v kalendářním roce 2016 úctyhodných 62 bodů (19-5-6), což nejprve znamenalo brzkou jarní záchranu (konečné 6. místo) a následně hru na o nejvyšší příčky na podzim.

Jak se tak věci stanou, že jste se ocitl jako trenér v Rosicích? Z Blanska jste odcházel v polovině soutěže, kdy byl tým na 6. místě.?

Zcela jednoduchá odpověď. Jak to chodí, dostal jsem z Rosic nabídku a jelikož mi v Blansku skončila smlouva, přijal jsem ji. Za rok v Blansku jsme udělali kus práce a vážím si toho, že jsem tento klub mohl vést jako hlavní trenér. Odcházel jsem s čistým štítem čtyři body na první místo.

Mohl byste srovnat působení v Rosicích a vaše předchozí trenérská angažmá?

Srovnávat Rosice s ostatními kluby nebudu. V současné době jsem spokojen, doufám, že i diváci a vedení se mnou.

Co říkáte hráčskému a tréninkovému zázemí v Rosicích?

Zázemí tréninkové je na vysoké úrovni. Je to dílo pana Fukana a hráčské, na tom má největší podíl pan Čejka. Mnoho hráčů jsem znal a výsledky hovoří za to, že tým kvalitu má.

Jaké byly začátky v Rosicích, tým se nenacházel v příliš dobrém rozpoložení?

Začátky? Šlo to hned nahoru, hodně jsme trénovali, pracovali na taktice, kondici. S vedením a ředitelem Čejkou jsme byli na stejné vlně. Přišly body a klid na práci.

Dostal jste po nástupu od vedení klubu nějaké konkrétní požadavky?

Požadavek byl jasný – muž s koženou brašnou nesmí projet. Ne vážně, Rosice nesmí sestoupit z divize – to se bohudík povedlo.

Necháte nás nahlédnout pod trenérskou pokličku, co bylo potřeba změnit v týmu, aby se dostal na nynější úroveň?

Věřím ve svoji filozofii, to je důslednost, pracovitost, poctivost, pokora, žádné alibismy. Tým je nejlepší hráč. Koheze týmu je jedna z nejdůležitějších věcí, ze kterých se dá těžit. Nezajímá mě to co bylo, důležité je teď a tady.

Jak se vám nyní s hráčským kádrem spolupracuje, jaké máte s hráči vztahy?

Vztahy s hráči – no chci, aby fotbalu dali maximum a byli mu oddaní – jako já. Vím, že je to se mnou někdy těžké, ale moji hráči jsou moje rodina.

Chystáte v zimě nějaké hráčské změny nebo ctíte zásadu, že do “vítězné” sestavy se příliš nezasahuje? Máte nějaké hráče v hledáčku?

Nějaké posily musí dojít. Dohrávali jsme soutěž v nízkém počtu hráčů. Každý tým se musí prokysličit a hráči musí cítit konkurenci. S panem Čejkem máme velký přehled. Věřím, že se nám podaří citlivě doplnit kádr tak, abychom byli úspěšní. Pracujeme na tom a konkurence nespí. S novým přestupním řádem jsou možnosti v zimním přestupovém období velice komplikované.

Jaká bude zimní příprava, máte připraveno pro hráče něco speciálního?

Zimní příprava je dlouhá – náročná fyzicky, ale radši nebudu kluky strašit. Víme jak a kde se musíme zlepšit a tomu podřídíme přípravu a náročnost.

Jaké máte s mužstvem cíle do jarních bojů? Byl by možný i postup do třetí ligy? (asi tajné přání všech fanoušků)

Jsem maximalista, věřím, že máme ty nejvyšší cíle.

Máte něco jako trenérský vzor nebo nějakého trenéra, jehož práce je pro vás inspirací?

Líbí se mi rychlý, kolmý, přímočarý fotbal. Nemám rád zpětné přihrávky a jdeme si to vždy rozdat jako rovný s rovným. Nemám rád alibismy a baví mě vyhrávat. Dbám na kvalitní organizaci a kompaktnost týmu. A připomínám hráčům, že prohrát se může, ale nemůžou zápas vypustit. Máme zodpovědnost k tradici, divákům, vedení, klubu. Člověk se musí pořád vzdělávat a sledovat, kam se fotbal vyvíjí. Ale neméně důležité je zůstat sám sebou.

Jaké jsou vaše plány do budoucna, jsou spojeny s působením v Rosicích?

Fotbal mě neuživí – musím chodit do práce a mít jiné aktivity, abych mohl uživit svoji rodinu. Pokud budu někde trénovat, tak doufám, že v Rosicích.

Co byste chtěl vzkázat fanouškům Rosic?

Našim fanouškům můžu vzkázat – děkuji za všechno a vážím si toho, že můžu být toho všeho součástí.

Jsem rád, že jste si udělal chvilku času a odpověděl na otázky. Přejeme Vám hodně osobních i sportovních úspěchů a ještě mnoho vítězných zápasů na lavičce Slovanu. Za všechny sportovní fandy

Franta Pokorný

kugler

Kategorie: A tým