Vyzpovídali jsme nejlepšího brankáře nižších soutěží Jana Zádrapu

Z 19 odehraných utkání zaznamenal dvanáctkrát čisté konto a to z něj dělá aktuálně nejlepšího brankáře celostátní ankety Deníku Sport o nejlepšího brankáře nižších soutěží. Nejen o pohledu na tuto anketu mluvila jednička v bráně Slovanu Jan Zádrapa.

Jan Zádrapa

Datum narození: 4.6.1993
Post: Brankář
Číslo: 31
Výška: 191 cm
Váha: 94 kg
Přezdívka: Zádry
Dosavadní hráčská kariéra: TJ Tatran Kohoutovice (1999 – 2007), FC Zbrojovka Brno (2007 – 2013), FC Dosta Bystrc (2013), FC Zbrojovka Brno (2013 – 2014), MSK Břeclav (2014), SK Líšeň (2015), FC Slovan Rosice (2015 – ???)

Honzo, do Rosic jsi přišel v létě 2015, kdy jsi měl původně namířeno do Rakouska. Proč jsi dal nakonec přednost Rosicím?

Z Rakouska přišla jedna z prvních nabídek, chtěl jsem hlavně chytat. Ale když zavolal pan Čejka, tak jsem byl hned rozhodnutý, že chci zůstat doma a zkusit restartovat svoji kariéru. Zadruhé jsem věděl, že se v Rosicích sejde dobrá parta kluků, což se také potvrdilo. Jsem vděčný panu Čejkovi, že mi zavolal.

Ve Slovanu chytáš svoji druhou sezónu a jsi jasnou jedničkou. Při tvých předchozích angažmá v Břeclavi a Líšni tomu tak nebylo, čím si to vysvětluješ?

K angažmá v Břeclavi bych se ani nechtěl moc vyjadřovat. V době, kdy jsem tam působil, to tam fungovalo velice špatně. Od vedení, přes trenéry, až po nás hráče. Rosice v porovnání s Břeclaví jsou nebe a dudy. Na tohle období nerad vzpomínám. A když jsem působil v Líšni, tak to byla farma Zbrojovky Brno, kam na každý zápas chodilo dost kluků ze zbrojováckého áčka, kteří zrovna nehráli ligu. Tak zřejmě proto.

Po podzimu jsi se s deseti čistými konty stal vítězem celostátní ankety Deníku Sport (pozn.: anketa brankářů ČFL, MSFL, divizí a krajských přeborů). Co to pro tebe znamená?

Je hezké mít takové statistiky, ale důležité je, že přináší body. Proto, aby jsme nedostali v 16 zápasech desetkrát branku, je nezbytné, aby fungoval celý tým. Tím chci říct, že je to týmová práce a všem klukům patří dík.

Na jaře jsi ze tří odehraných kol přidal další dvě nuly a stále anketu vedeš. Co se stane, když soutěž vyhraješ?

Co by se stalo to nevím, ale výhru bych vyměnil za postup do MSFL. Fotbal je týmový sport a tak se na to dívám.

Pod vedením trenéra Kuglera se celkově zlepšila obrana, která z 33 utkání inkasovala pouhých 26 branek. Věnujete se v tréninku hodně defenzivní činnosti?

Jak už jsem jednou řekl, trenér Kugler je trénování oddaný a dává tomu 120%. Každého soupeře má nastudovaného a dokáže nás dobře připravit, s každým hráčem vždy osobně komunikuje, takže všichni znají přesně svoji úlohu na hřišti. Pak už záleží jen na nás, jestli splníme jeho pokyny. Nedá se říct, že by jsme v tréninku nějak upřednostňovali defenzivu, chceme hrát aktivní fotbal směrem dopředu a dávat góly. Ale určitě se řídíme pravidlem, když nedostaneme gól, nemůžeme prohrát.

Ve Slovanu máš možnost připravovat se pod vedením bývalého vynikající gólmana a současného trenéra brankářů Zbrojovky Brno Josefa Hrona. Jaká je s ním spolupráce?

Pan Hron je skvělý trenér a člověk, který má spoustu zkušeností a já se snažím pochytit co nejvíc. Trénoval jsem pod ním už ve Zbrojovce a vím, že vychoval a trénoval skvělé gólmany. Jednou bych se jim chtěl přiblížit.

Josef Hron nedávno v rozhovoru pro Brněnský Deník řekl, že se mu líbí Hugo Lloris. Kdo je tvým brankářským vzorem?

Už odmala jsem vzhlížel k Petru Čechovi, ale brankářů, co se mi líbí, je hrozná spousta. Například z mladých gólmanů je to Gianluigi Donnarumma z AC Milán, který už teď ve svém věku podává neuvěřitelné výkony.

Tvými brankářskými parťáky ve Slovanu jsou David Cvingráf a Vojta Dočekal. Jak se vyrovnávají s tím, že je nepouštíš mezi tři tyče?

David má už odchytáno svoje a bere to s humorem, což je pro mě důležité mít vedle sebe někoho takového, kdo vás dokáže podpořit. A co se týče Vojty, chodí chytat za dorost, ale věřím, že když na sobě bude pracovat a podpoří svůj talent, tak se do brány Rosic dřív nebo později dostane.

Jaké jsou tvé osobní ambice, kam bys to chtěl ve fotbale dotáhnout?

Dostat se s Rosicemi do ligy a vykopat Ligu mistrů, samozřejmě :-D Člověk by si měl dávat velké cíle, proto je moje přání zahrát si v nějaké ligové soutěži. Myslím, že nikdy není pozdě se zlepšovat a posouvat se, zvlášť u brankářů.

Kategorie: A tým