Trenér “A” týmu Michal Kugler hodnotí podzimní část sezóny

V lednu 2016 usedl na lavičku “A” týmu Slovanu trenér Michal Kugler a od té doby odkoučoval celkem 88 mistrovských utkání s úctyhodnou bilancí 50 výher, 22 remíz a 16 porážek. Nejen o tom, jak je lodivod prvního týmu spokojený s podzimní částí sezóny 2018/19, se dočtete v následujícím rozhovoru.

První otázka je tradiční – jak hodnotíte podzimní část sezóny?

Myslím, že jsme nezklamali. Přišli noví hráči, měli jsme nějaké nemoci, zranění, ale vždy jsme se prezentovali útočnou, kolmou hrou. Odehráli jsme i s pohárem 18 soutěžních zápasů. Z toho jsme tři prohráli, dva remizovali. Ve dvanácti zápasech jsme slavili výhru. To je velice dobrá bilance. Jak říká Karel Jarůšek, je potřeba si uvědomit, že proti vám stojí soupeř, který se na vás připravuje a chce vás porazit. A proti Rosicím se chce každý vytáhnout a většinou dá do zápasu víc než jindy. Nejsme Real Madrid, máme nějaký strop, finanční možnosti nejsou neomezené. FC Slovan Rosice je zdravý klub a musíme se chovat tak, aby zdravý zůstal. V sekretariátu na stadionu jsou dvě fotografie, na jedné jak to vypadalo v Rosicích před 20ti lety, na druhé jak to vypadá teď. A je na nich vidět obrovský kus cesty, co se podařilo vytvořit předsedovi Ing. Fukanovi. Máme jedno z nejlepších fotbalových center na jižní Moravě, A tým hraje 3 roky na špici divize, máme nový “B” tým, který svou soutěž vede, dorosty, žáky, přípravky, školičku, kvalitní odborně vzdělané trenéry mládeže, správce stadionu, který je u mě umělec, co si ví vždy rady s hracími plochami, neuvěřitelně pracovitého, inteligentního ředitele klubu, jehož organizační, odborné a lidské vlastnosti jsou atributy, ze kterých Rosice těží. A naši diváci, když to na stadionu rozjedou, tak to stojí za to. Jsem hrdý, že jsem u toho. V Rosicích táhneme všichni za jeden provaz a nikdo není víc než ten druhý. Respekt je to správné slovo.

Slovan je po podzimu na vynikajícím 2. místě, na vedoucí Blansko však ztrácí 12 bodů. Lze vzhledem ke kvalitě blanenského týmu pomýšlet na 1. místo?

Utekli nám na dvanáct bodů, to je problém. Je to realita. Kvalitu a ekonomické možnosti má Blansko veliké. My dáme do jara všechno co můžeme a uvidí se.

Letošní ročník divize D je co do kvality týmů hodně nevyrovnaný. Rosice na podzim hned šestkát zvítězili o 4 a více branek. Čím si tohle vysvětlujete?

Nemyslím si, že nějaký tým v divizi je vyloženě slabý. Třeba Bystrc nemá špatné mužstvo, hráli ale moc naivně. Humpolec se zachrání, potřeboval se rozkoukat, konec v soutěži už byl od něho i výsledkově dobrý. Nové Sady: na Olomoucku je díky Sigmě velké množství kvalitních hráčů, nezatracoval bych je, záleží na ekonomických možnostech. A tak dál bych mohl mluvit o každém týmu. V divizi kromě Blanska a Rosic jsou velice kvalitní týmy Polné, Žďáru, Lanžhota, Tasovic, Staré Říše. Ten rozdíl mezi špičkou nevidím velký. Někdo má lepší hráče, někdo více pracuje, někdo má třeba lepší trenéry, ale myslím si, že je to takhle. V každém týmu jsem viděl zajímavé hráče a nám některé zápasy vyšly líp, některé hůř. Výše skóre nemusí vždy ukazovat rozdíl v kvalitě týmu.

Slovan dokráčel v MOL Cupu až do 2. kola, ve kterém před rekordní návštěvou 1568 diváků přivítal Zbrojovku Brno. Byl to Váš největší zápas v trenérské kariéřě?

Ten zápas jsme mohli odehrát líp, bylo znát, že jsme v neděli hráli s těžkým Lanžhotem. Než jsme si zvykli na tempo, agresivitu a dynamiku soupeře, bylo to 2:0. Pak jsme se zlepšili, dali tyčku, břevno, výsledek beru jako spravedlivý. Ano byl to největší zápas, který jsem trénoval, byl totiž proti mé FC Zbrojovce Brno.

V létě byl kádr “A” týmu z jedné třetiny obměněn. Jak hodnotíte letní posily a jejich zapracování do týmu?

Samozřejmě byl to zásah. Začnu jednotlivě. Jenda Trtílek, trénoval jsem ho v Blansku, byl jsem první trenér, který mu dal příležitost v mužích. Snažili jsme se ho přivést do Rosic od té doby, co jsem do Rosic přišel. Je to hráč, co může hrát na více postech. Přišel s tréninkovým mankem a začátek měl kvůli tomu pomalejší. V sérii, kdy jsme v týdnu hráli tři těžké zápasy Lanžhot, Zbrojovka, Velká Bíteš, byl náš nejlepší hráč. Radim Chyla. Přišel z Bystrce kondičně zanedbaný, s nadváhou. Částečně kvůli zranění. Musel si zvykat na soutěž, náročné tréninkové jednotky, musel jsem na něj být někdy zlý. Vidím v něm velký potenciál, ve finální a předfinální fázi je to top hráč. On i já víme, že nás čeká ještě hodně práce. Pavel Novák, ročník 1999, musí si zvyknout na jinou taktiku, náročnost, je velice inteligentni, cílevědomý, pracovitý. Jeho motorické učení je na vysoké úrovni, budoucnost Slovanu. Tomáš Praks. Přišel těsně před sezónou z Vyškova. Musel si zvyknout na kolmější hru, kterou se prezentujeme. Je to typ hráče, které mám rád. Nevypustí žádný souboj, je rychlý, gólový, může hrát na více postech. Tadeáš Zezula. Hned zapadl, stal se jedním z lídrů týmu. Jeho organizační a vůdčí schopnosti jsou velice přínosné pro náš tým. K tomu čtyři góly hovoří za vše.

Dojde přes zimu opět ke změnám v kabině?

Uvidíme, rozcházeli jsme se s tím, že se 8. ledna zase sejdeme v plném počtu. K tomu, aby někdo přišel, musí také někdo odejít. V hledáčku máme jednoho talentovaného hráče ze Zbrojovky Brno.

Máte vytipované nějaké posily pro jarní část sezóny?

Přehled máme, náš náhled je z několika rovin – perspektiva, charakter, sebevědomí, kreativita, rychlost, soubojovost, víme co chceme a jak dál.

V lednu začnete již svoji čtvrtou zimní přípravu coby trenér Rosic, co na hráče čeká?

Letí to, ve fotbale jsou tři roky dlouhá doba. Čeká nás hodně práce, letos poprvé budeme dělat kondiční přípravu podle holandského kondičního trenéra Verheijena. Je to rozvoj kondice herní formou. Těšíme se na to, máme na to dostatek podkladů a nový umělý povrch v Rosicích a Bohunicích. Funguje to velice dobře, věříme tomu. Běhat kolem hřiště bez balónu je přežitek, vše bude s míčem.

V rozhovoru pro brněnský Deník jste řekl, že chcete na jaře uhrát co nejvíce bodů. Je tohle Váš hlavní cíl?

Ano, trénuji mužskou kategorii. Body, můžeme si říkat co chceme, jsou nejdůležitější. Zlepšit se můžeme vždy ve všem, jsme až druzí. Máme pokoru a znovu říkám, víme co chceme.

Rosice v současnosti disponují 10 mládežnickými týmy a nově i “B” týmem mužů? Klub v létě navíc obdržel statut SpSM. Roste v mládeži nějaký talent pro první mužstvo?

Určitě, v áčku už máme Dominika Dutku a Mirka Kozla. Ta základna na osmi tisícové město je výjimečná. Z toho bude těžit nejen Slovan, ale i celý region.

Na podzim jste oslavil životní jubileum – 50 let. Kde berete sílu a energii trávit 5 dní ze 7 na hřišti?

Fotbal je pro mě práce na sedm dní v týdnu, někdy i nocí, když se nedaří. Ferguson trénoval v 74 letech Manchester United. Když hraji koncerty s klukama z Kernů, říkají mi mládežníku. Citím se na 30. Je to jen číslo.

V říjnu jste zdárně ukončil studium UEFA A licence. V čem Vás studium obohatilo?

Bylo to náročné ve všem. Sebralo to hodně času, cestování, učení. Bylo to hlavně o fyziologii, anatomii, pedagogice, psychologii. O organizaci a taktice jsem se toho zase tolik nedozvěděl. Jsem rád, že to mám za sebou. Byl problém se tam vůbec dostat, jsou upřednostňováni trenéři mládeže a ligoví hráči. Podmínky nebyly rovné. Je to pryč.

kugler

Kategorie: A tým