Před začátkem fotbalového jara jsme vyzpovídali Michala Kuglera

Na lavičce “A” týmu Slovanu Rosice začíná trenér Michal Kugler již svůj čtvrtý rok. Za tu dobu zaznamenal v 88 odehraných mistrovských utkáních úctyhodnou bilanci 50 výher, 22 remíz a 16 porážek. Před začátkem mistrovského jara jsme se ho jako tradičně zeptali na pár otázek.

Michale, po podzimu se “A” tým nachází na 2. místě tabulky. S jakými cíli vstupujete do druhé poloviny soutěžního ročníku?

Jako vždy vyhrát, někdy uhrát, ubojovat co nejvíce bodů a být v tabulce divize co nejvýš. A jako vždy hrát přímočaře, rychle, organizovaně.

V přípravě zaznamenalo áčko 4 výhry, jednu remízu a jednu porážku. Jste s výsledky zimní přípravy spokojený?

Mohlo to být lepší, chceme vždy vyhrát všechno. Tým, který vedu nehraje nikdy přátelské zápasy, ale přípravné a snažíme se je vyhrát. Jsme FC Slovan Rosice. Měli jsme tam nějaká zranění a jednu dovolenou hráče, který si to za přístup zasloužil. Trošku ta kondice je dělená. Na kondici pracujeme celý rok, tak se to tréninky a zápasy dorovná.

Můžete v kostce zhodnotit letošní zimní přípravu?

Všechno bylo jak jsem slíbil s míčem. Výběh cca 20 min byl jen jeden. Máme novou (sice malou) umělku, tak jsme ji využili co to šlo. Začalo se 8. ledna, trénovalo se 5 krát, potom 4 krát týdně. Pokud by se divize hrála na hřišti 40×20 metrů s umělým trávníkem, tak si troufám říct, že jsme mistři. Přechod na velké hřiště a přírodní trávu může dělat problémy. V orientaci, v tom, že hra na umělé trávě je jak kulečník, míč neodskočí, je to rychlejší. Ale stejně se už nemůžeme dočkat.

Oproti letnímu přestupnímu období se složení “A” mužstva během zimy příliš nezměnilo. Jak hodnotíte změny v kádru?

Odešel Praks, dobrý fotbalista, dobrý člověk. Našel si novou práci, nebyl schopen chodit na všechny tréninkové jednotky. Přestoupil jinam, moc mu děkujeme, ať se mu daří. Nově jsme přivedli Josefa Obůrku, pracanta, dříče, chytrý hráč, odchovanec Zbrojovky Brno. Nepovedlo se nám dovést Filipa Novotného, který už u nás před půl rokem působil. Zájem byl oboustranný, ale Rousínov ho neuvolnil. V létě se k tomu vrátíme.

V sobotu přivítáte na domácím stadionu 11. celek soutěže FC Strání. Co od zápasu očekáváte?

FC Strání je velice slušný divizní tým, který se snaží hrát fotbal. Jsou mi sympatičtí. Hráči jako je Pilka, Lorenc, Silnica, Fruhauf, Palík mají kvalitu. Nečeká nás nic jednoduchého. Musíme hrát podle vzorce hlava, srdce, nohy. Jejich sestava je dost nečitelná, ale ta naše taky.

Máte pro první jarní mistrovské utkání k dispozici všechny hráče?

To se uvidí. Zranění jsou Vítámvás, Šíp, Černý, Moučka. Prosím, chápejte, nemůžeme dát soupeři všechny noty. Rozhodne se na hřišti.

Blansko má před námi v čele soutěže 12ti bodový náskok a přes zimu opět hodně posilovalo. Rosice mají před svými nejbližšími pronásledovateli Starou Říši a Žďárem naopak náskok pouze 2 body. Který tým považujete za největšího konkurenta v boji o 2. místo, které by za určitých okolností mohlo znamenat postup do MSFL?

Je před námi 15 kol, hraje se o 45 bodů. Týmy jako Tasovice, Žďár, Polná, Stará Říše, Lanžhot, Blansko, Rosice… Všechny tyto týmy mají kvalitu a každý může porazit každého. 12 bodů je hodně, ale kdo bude první, druhý, třetí… se uvidí na konci. Náš respekt má každý tým.

V soutěžním ročníku 2019/20 dojde kvůli zrušení Juniorské ligy k reorganizaci soutěží. MSFL bude mít 18 účastníků a vzniknou 3 divize o 14 týmech. Co si o této novince myslíte?

O třetí lize mluvit nebudu, nejsme v ní. O divizi můžu. Mám strach, že se kvalita ještě víc rozmělní, 14 týmů je málo. Chce to víc zápasů. Pořád se něco mění, jednou padá jeden, pak tři, přepočítávají se body z různých tabulek. Nevím. Teda vím, nelíbí se mi to. Ale jak říká největší Čech Jára Cimrman: „Můžeme nesouhlasit, můžeme proti tomu i protestovat, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat.“

Máte dva dospělé syny, malou holčičku a další na cestě. Jak zvládáte roli otce, trenéra, muzikanta a majitele kavárny?

Moje babička a dědeček měli osm dětí, můj trenérský vzor Karel Jarůšek má čtyři. Děti jsou smysl života. Moje 2,5 letá dcera Renatka si podala ruku s trenérem rosické fotbalové školičky Petrem Soustružníkem, že za rok přijde. Takže v létě budeme jezdit na trénink dva. Věřím, že EU nám brzy nařídí třicetihodinový den, tady vede cesta k vyřešení tohoto problému. Ať žije Slovan!

Děkujeme Vám za rozhovor a na jaře přejeme mnoho úspěchů!

kugler

Kategorie: A tým