Předsezónní rozhovor s trenérem áčka Michalem Kuglerem

Již zítra vstoupí “A” tým Slovanu Rosice do nové sezóny Fortuna Moravskoslezské fotbalové ligy, když se od 10:15 představí na hřišti  ODRY Petřkovice. Ještě před zahájením soutěže jsme se zeptali lodivoda rosických fotbalistů Michala Kuglera, jak je tým na novou soutěž připravený.

Michale, další skvělý půlrok v divizi (12 výher, 2 remízy, 1 prohra) znamenal zisk 71 bodů (rekord v divizní historii klubu a 7. nejvyšší bodový zisk v historii divize D), konečné 2. místo a mimořádný postup do MSFL. Dodatečně gratulujeme a za všechny fanoušky Slovanu děkujeme.

My také děkujeme našim divákům za podporu. Třeba ve Žďáře nám moc pomohli a táhli nás za třemi body.

Můžete prosím v krátkosti zhodnotit uplynulou sezónu?

Už bych se moc nazpět nedíval. Život je o tom teď a tady. Znám trenéry, kteří by o tom napsali básně a pohladili vlastní ego. My takoví nejsme. Pozor, to neznamená, že si to s panem Čejkem a Fukanem nevyhodnotíme. Víme, kde jsme silní a kde se musíme zlepšit.

Letní přípravu jste začali už 4. července, měsíc před prvním mistrovským utkáním. Jak necelých pět týdnů přípravy probíhalo?

Museli jsme začít dřív, nechceme selhávat na základních věcech, jako je kondiční stránka. Připravovali jsme se doma v Rosicích, máme zde vše, není potřeba jezdit jinam a brát peníze z rozpočtu. Kluci pracovali poctivě, až na pár výjimek jsme trénovali v dostatečném počtu a intenzitě.

V přípravě jste podlehli Velkému Meziříčí, remizovali s Vyškovem a v poháru zvítězili v Bzenci. Co Vám tyto tři zápasy ukázaly?

S Meziříčím jsme dali příležitost hlavně nováčkům v týmu. Malata, Kršák, Trtílek, Zezula měli zdravotní potíže nebo volno. Zápas byl z naší strany trošku nešťastný, ale není možné prohrát o tři branky. S Vyškovem po doplnění kádru už to bylo lepší, ve druhém poločase měl náš výkon slušnou úroveň. A v Bzenci jsme také ještě trochu experimentovali, ale jednoznačným cílem je jít vždy za vítězstvím, postupem. Střídaní jsme ale ještě dělali podle potřeby, ne podle výkonnosti v daném utkání. Zápasy nám přinesly jistý obrázek o současném stavu mužstva. Čeká nás ještě mnoho práce, hlavně v dodržení taktiky hry. Před rokem a půl jsme měli tři kvalitní šestky a byla to naše silná stránka, teď máme kvůli zraněním, pracovní vytíženosti, odchodům problém. Začleňujeme tam jiné hráče a trošku to někdy vázne. Zápasy vyhrávají týmy s nejlepší organizací. Věřím, že to zvládneme.

V letním přestupním období došlo na Rosice k nebývale velkým změnám v kádru, konkrétně přišlo pět nových hráčů a brankář. Jak se ti nové posily jeví?

Ano, není to zvykem, věřím, že jsme se trefili. Náš rozpočet nám nedovoluje přivést ligové hráče nebo převzít vysoké smlouvy z jiných klubů. Narušilo by to chod klubu. My jsme přivedli hráče, věřím, že s dostatečnou kvalitou a charakterem, čili se základními rysy, na kterých ve Slovanu stavíme. Na hodnocení je čas, nechme jim prostor a jisté hájení. Nechme je rozkvést, podpořme je. Sezóna je dlouhá, v zápasech může střídat pět hráčů. Třetí liga je rychlejší, důraznější, kvalita hráčů ve všech herních činnostech je vyšší než v soutěži, ze které jsme postoupili. Některé týmy jsou na profesionální úrovni. Budeme bojovat.

Je posilování týmu u konce?

Uvidí se. V kontaktu jsme s některými hráči. V konkurenci Líšně, Blanska, Znojma, Vyškova, ale i Startu Brno je to složitější, nechceme závodit v nějakých finančních dostizích. V přestupové politice se chováme slušně, nechodíme za hranu.

Klub se do třetí nejvyšší soutěže vrací po šesti letech, zrovna do soutěžního ročníku, ve kterém bude sestupovat 4 až 6 týmů. Jakou má Slovan šanci udržet se v soutěži?

Musíme hrát zápas od zápasu. Diváci si zvykli na to, že jsme vyhrávali doma i venku. Dokonce jsem slyšel i kritiku našich hráčů během přípravného zápasu, což mě mrzelo. V zimě jsem byl v Madridu na Realu, prohrál doma v Lize mistrů 3:0 a diváci fandili celý zápas. Šli si to užít. Až po závěrečném hvizdu mávali bílými kapesníčky a hvízdali. To mi nejvíce utkvělo v hlavě, kultura prostředí. Věřte, že jsem netrénoval hráče, který by šel hrát schválně špatně zápas. Teď vyhrávat každý zápas nebudeme. Musíme se s tím naučit pracovat, bude to jeden ze základů úspěchu na cestě k záchraně v soutěži. Opravdu pojďme krok za krokem, za tým vám slibuji, že do toho dáme to nejlepší, co můžeme.

Zatímco divize se smrštily na 14 účastníků, MSFL se rozšířila na 18 účastníků. Reálně Rosicím hrozilo, že v divizi hned 9krát pojedou na Vysočinu. Co na reorganizaci soutěží říkáte?

Myslím, že to díky konci Juniorské ligy nešlo udělat jinak. Jakou budou mít úroveň jednotlivé soutěže se teprve uvidí. Sestupový klíč z MSFL je krutý.

V sobotu dopoledne zahájíte v Petřkovicích mistrovskou sezónu. Co od zápasu očekáváte a s jakými vyhlídkami na půdu vicemistra MSFL jedete?

200 km od Rosic, sobota, v 10:15, malé hřiště, tým s výbornou organizací, s vysokou kvalitou herní, soubojovou, rychlostní. Tohle bude ta správná MSFL. Máme respekt, ale věřím v tým, věřím v FC Slovan Rosice. Jedeme si to užít, těšíme se.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám i Vašim svěřencům mnoho štěstí nejen v Petřkovicích, ale i ve zbytku celé sezóny!

kugler

Kategorie: A tým