Jako další v pořadí odpovídal na otázky Petr Kirschner

Přestože před pár dny oslavil teprve své 24. narozeniny, má za sebou již řadu angažmá. V 18 letech si v dresu Znojma připsal první ligový start. V sezóně 2016/2017 pomohl 10 brankami zachránit Vyškov v MSFL. Před dvěma roky však zažil i působení v Novosedlech hrajících “pouze” krajský přebor. Řeč je o odchovanci znojemského fotbalu a nyní útočníku Slovanu Rosice Petru Kirschnerovi.

Přes svůj mladý věk máš za sebou Petře velkou řadu fotbalových štací. Jsi fotbalový světoběžník?

Bohužel ano. Některých svých rozhodnutí budu litovat do konce života, byly hodně zbytečné a nepromyšlené. Doufám, že jsem se z toho už ponaučil. Naopak některé mé štace byly povedené, těch litovat nemusím. Mezi ně patří i moje současné angažmá v Rosicích.

Na které z uplynulých angažmá nejraději vzpomínáš?

Těch angažmá je více. Nejvíce pro mě ale vždy bude to ve Znojmě v sezoně 2013/2014. Měl jsem tehdy díky trenérům Kalvodovi a Dudovi možnost být v kádru A týmu, u jediného ročníku první ligy ve Znojmě. Potkal jsem tam spoustu výborných fotbalistů jako např. Vlastu Hrubého, který patří k nejlepším brankářům naší nejvyšší ligy, nebo Patrika Hrošovského (Genk) či Marka Heinze. Bylo to pro mě něco výjimečného, učit se od takových fotbalistů. Rád vzpomínám i na povedené roky v TJ Sokol Tasovice a na povedený půlrok ve Vyškově.

Jsi odchovancem Znojma, kde nyní u A týmu působí i tvůj starší bratr. Jak to, že nehraješ za Znojmo, ale za Rosice?

Ano, brácha je asistent trenéra. Před 3 roky o mě Znojmo přestávalo mít zájem, nepohodl jsem se tam s některými lidmi a tak jsem se rozhodl jít vlastní cestou. Bohužel minulý rok Znojmo sestoupilo do MSFL, tudíž jsem očekával, že se vrátím zase domů. Ale nikdo zájem neprojevil. Naopak zájem projevily Rosice. Když mi zavolal trenér Čejka a řekl, že s trenérem Kuglerem o mě stojí, neváhal jsem ani minutu a plácli jsme si.

Bereš angažmá v Rosicích jako poslední možnost prosadit se do profesionálního fotbalu?

Neberu. Říkám si, že plno hráčům v MSFL se povedla sezona a posunuli se výš. Tak proč by se to nemohlo stát ještě i mně? I když, není to vůbec jednoduché. Ve třetí lize nejsou tak dobré podmínky, abych se věnoval pouze fotbalu. Musíme chodit do práce, na což si pořád zvykám :-D

Rosice preferují hru na jednoho útočníka, což jsi buď ty anebo ikona rosické kopané Petr Malata. Jak se sžíváš s tím, že může hrát pouze jeden z vás?

Samozřejmě, jak říkáte, Peca je ikona Rosic. Mám se od něj ještě co učit. Myslím si, že jsme si na to s Pecou zvykli :-D V lize, když se podíváte, je většinou útočník číslo 1 a ostatní jen čekají, jestli se zraní nebo se mu nebude dařit. Náš trenér má všechny soupeře načtené, takže nás umí výborně nachystat a sestavu staví vždy takovou, jakou uzná za nejlepší.

V posledním zápase se Sigmou Olomouc B jsi vstřelil nádherný gól. Byla to nejhezčí branka, jakou jsi v mužském fotbale zaznamenal?

Ano, byla. Nejsem takový střelec, že z dálky vymetu šibenici jako třeba můj spoluhráč Honza Nedvěd :-D Dávám góly většinou ve vápně. Takže tenhle gól byl pro mě zatím nejhezčí. Musím však poděkovat i Pavkovi (Pavel Novák), se kterým jsme si to dvakrát krásně vyměnili a pak už přišel klasickej lobík jak říkají kluci v kabině :-D

Ptáme se tvých spoluhráčů a teď i tebe… Jak prožíváš současný stav, kdy se nehraje ani netrénuje? Jakým způsobem se udržuješ v kondici?

Upřímně hodně špatně. Jsem zvyklý trénovat furt a tohle je pro mě situace úplně na hovno. První týden jsem se věnoval jen práci, takže musím říct, že od trénování jsem si odpočinul. Tento týden už ale budu chodit běhat. Bohužel nemůžu na hřiště s míčem, takže jen běhat a běhat. Ale musíme to vydržet, zdraví je nejdůležitější, co máme. Doufám, že se situace bude co nejlépe vyvíjet a zase bude všechno v pořádku.

Vzhledem k tomu, že pocházíš z Višňové, musel jsi během minulých angažmá často spávat na ubytovnách či hotelech. Stejně tak to máš v Rosicích. Jak se vyrovnáváš se samotou a co děláš ve volném čase?

Ano, jak zaznělo na začátku, byl jsem světoběžník :-D Nebyl tudíž čas někde se pořádně usadit. V Rosicích mám k dispozici hotel. Volného času v týdnu moc nemám. Dojedu z práce a jdu hnedka na trénink, po tréninku odpočinout a spát. Volný čas trávím hlavně s přítelkyní, protože se vidíme jen o víkendech. Chodíme na procházky, když se mi zrovna chce :-D Nebo si zajedeme na ryby, grilujeme…

Před sezónou sis vyprosil dres s číslem 24. Proč?

Kvůli mé přítelkyni, která mě podporuje a jezdí na každý domácí zápas. Je to datum našeho výročí.

Jsi vlastníkem trenérské licence. Je trénování to, čemu by ses chtěl po skončení aktivní kariéry věnovat?

Byl bych rád, kdyby to tak bylo. Zatím hraju, takže nad tím tolik nepřemýšlím, ale až mi to zdraví nepovolí, tak bych chtěl určitě trénovat.

Děkujeme za rozhovor Petře a dodatečně ti přejeme všechno nejlepší k narozeninám!

Mockrát děkuji.

Petr Kirschner, FC Slovan Rosice – SK Sigma Olomouc, MOL Cup, 27.8.2019 (autor: Attila Racek)

Petr Kirschner

Kategorie: A tým