Bojovník Libor Daněk by rád zažil povedenější půlrok

Jednou ze sedmi letních posil, které do Rosic před zahájením nového ročníku MSFL dorazily, je defenzivní záložník či obránce Libor Daněk. Přestože toho odchovanec líšeňské kopané na podzim i kvůli zranění a dvěma trestům příliš neodehrál, rozhodl se zůstat a dál bojovat o místo v sestavě.

Libore, představ se prosím trochu blíž našim čtenářům a fanouškům. Nejen po fotbalové stránce…

Zdravím všechny čtenáře a fanoušky. Pocházím z Blažovic, kde jsem s fotbalem také začínal. V žákovském věku jsem přestoupil do Líšně a tam jsem se probojoval až do “A” mužstva. V jarní části sezóny 2017/2018 jsem byl na hostování ve Velké Bíteši, ze které jsem se na konci sezóny vrátil zpět do Líšně.

Ve volném čase s přítelkyní rádi cestujeme a vyvíjíme jiné aktivity. Rádi jezdíme na in-line bruslích nebo hrajeme badminton.

Na začátku letní přípravy jsi z Líšně dorazil zraněný. Když už ses dostával do formy, zranění se obnovilo. Poté následoval karetní trest a na závěr podzimu disciplinární trest. Byl to pro tebe smolný půlrok?

Bohužel byl. Doufám, že už se nebude opakovat. Za všechno, co se stalo, si můžu sám. Dělal jsem špatná rozhodnutí a lituji toho. Za vším jsem udělal tlustou čáru a hledím jen vpřed.

Leckterý fotbalista by v zimě odešel. Ty ses rozhodl zůstat. Proč?

V Rosicích máme skvělou partu a ta se opouští těžce. Do zimní přípravy jsem šel s odhodláním, že se probojuji do základní sestavy. Myslím si, že se mi příprava celkem podařila, ale bohužel se soutěž pozastavila.

Na hřišti působíš tiše až nenápadně. Jedním z důvodů, proč si tě ale trenér Michal Kugler vyhlédl, je tvoje zarputilost a bojovnost. Považuješ to za svoje největší přednosti?

Určitě. Nikdy nevypustím jediný souboj a vždy nechám na hřišti 100 %. Ať hraji na jakémkoli postu.

Pozice na které hraješ a styl hry, kterým se prezentuješ, přímo vybízí ke sbírání karet. Dokáže hráč během zápasu přemýšlet nad tím, aby se kartám vyhnul?

Já osobně se snažím tomu vyhýbat, ale ne vždy se to podaří. Myslím, že každý kvalitní hráč by se měl umět ovládat.

Zatímco na podzim jsi nastupoval pouze v záloze, v zimní přípravě jsi několikrát hrál krajního obránce. Kde se cítíš lépe?

Ať už mě trenér pošle hrát jakýkoliv post, tak odvedu 100 %. Nejlépe se ale cítím ve středu zálohy.

Aby ses dostal do herní pohody, byl jsi na podzim třikrát pomoct “B“ týmu. Dají se zápasy áčka ve 3. lize a béčka ve III. třídě v něčem srovnat?

Určitě v bojovnosti. Nehledě na kvalitu soutěže, každý chce urvat výhru pro sebe.

Byl jsi u toho, kdy se Líšeň neuvěřitelným způsobem zachránila v MSFL a rok na to soutěž vyhrála. Nemrzí tě, že jsi nedostal šanci zahrát si 2.ligu?

Mrzí mě to, ale ani v MSFL jsem moc prostoru v Líšni nedostával. Navíc na začátku přípravy jsem se zranil a dohodli jsme se, že půjdu na hostování do Rosic.

Pocházíš z fotbalové rodiny a s trochou nadsázky se dá říct, že díky Daňkovým se v Blažovicích hraje fotbal. Dotáhl jsi to ve fotbale z rodiny nejdál?

Zatím asi ano, ale brácha jde v mých šlépějích a doufám, že to dotáhne daleko. Taťka je na nás oba pyšný a chtěl by nás jednou vidět ve stejném týmu.

Na závěr nesmí chybět klasická otázka. Jak se v současnosti udržuješ v kondici a čím vyplňuješ volný čas?

S přítelkyní chodíme běhat a posilujeme. Občas si zajdeme s bráchou na hřiště čutnout, abychom nevypadli z formy. Večery trávíme u televize nebo hraním her.

Díky za rozhovor Libore.

Díky za rozhovor a přeji pevné zdraví!

Libor Daněk, FC Slovan Rosice – FK Blansko, MSFL, 21.9.2019 (autor: Josef Kratochvíl)

Libor Daněk

Kategorie: A tým