Zdravotní potíže provází Jana Trtílka celou kariéru

V roce 2012 byl Jan Trtílek jako čerstvě vycházející dorostenec zvolen nejlepším fotbalistou okresu Blansko. O rok později vítězství v anketě obhájil. Trenér Michal Kugler o něm prohlásil, že co do kvality je po Petru Malatovi nejlepší hráč, jakého v Rosicích trénoval. Kariéru tohoto útočníka však po celou dobu provázejí časté zdravotní potíže.

Honzo, tvoje fotbalová kariéra je provázena různými zraněními. V posledních měsících jsi však bojoval s častým zvracením. Můžeš prosím v krátkosti prozradit, co přesně tě trápí?

Tyto problémy se mi zničehonic objevily již před 5 lety, kdy se mi v posledním podzimním zápase ještě v blanenském dresu udělalo špatně a začalo se mi navalovat. Od té doby se bohužel moc věcí nezměnilo a tyto zdravotní obtíže jsou součástí nejen všech zápasů, ale i všech tréninků. Pár výjimek by se našlo, ale opravdu jen pár :) V posledních měsících se tento stav bohužel ještě zhoršil a místo navalování občas přišlo i zvracení.

V zimě ses rozhodl vyhledat odbornou pomoc a částečně jsi přerušil kariéru. Jak léčba probíhá?

U tohoto druhu zdravotních potíží nedokáži přesně říct, jak dobře nebo špatně léčba probíhá. S doc. Blahutkovou se snažíme najít příčinu těchto obtíží. Mám od ní navržené nějaké regulační prostředky a mentální trénink, díky kterému bych se mohl cítit lépe. Chtěl bych touto cestou doc. Blahutkové poděkovat, že se mi v tomto ohledu snaží pomoci, a trenéru Michalu Kuglerovi a Petru Čejkovi za zprostředkování této léčby.

Fanoušci tě nemohli vidět v žádném zimním přípravném utkání, s týmem pouze trénuješ a to ještě ve značně omezeném režimu. Musí to být hrozný pocit, že?

Je to hrozný pocit, ale je to tak, jak to je. Už to přešlo určitou hranici, kdy jsem si řekl, že už se s tím sakra musí něco dělat. Ne, že bych předtím nezkoušel různé zdravotní postupy. Teď je to ale poprvé, kdy jsem téměř úplně odstřižen od fotbalu a snažím se těchto potíží zbavit tak, aby se již neobjevily.

Neřekl sis někdy v duchu, že bude lepší pověsit kopačky na hřebík? Přeci jen fotbal se hraje pro radost a tobě jí v posledních letech moc nepřinesl.

Určitě řekl. A ne jednou. Ale i přes tyto obtíže není pravda, že by mi fotbal moc radosti nepřinesl. Zažil jsem dva postupy do MSFL, spoustu skvělých zápasů, poznal nové spoluhráče a přátelé, kteří vždy byli shovívaví k mé zdravotní situaci a snažili se mě všemožnými způsoby podporovat. Stejně tak i trenéři, pan Kugler i pan Zbořil, oba mě podporovali a nejednou museli během zápasu změnit taktiku, abych se mohl “vyzvracet“ :D Za to jsem jim vděčný.

Pojďme k trochu příjemnějším věcem… Kdy by se podle tebe mohl Jan Trtílek opět ukázat na hřišti v plné síle a kondici?

Jak jsem zmínil výše, zatím nemám ponětí. Ale budu se snažit být připravený na začátku příští sezóny.

Do Rosic jsi přišel jako útočník. Trenér tě však často staví na kraj zálohy. Na kterém postu se ti hraje lépe?

Je mi to celkem jedno. Kdybych si však musel vybrat, zvolil bych post útočníka. Ale na každém postu chci hlavně pomoci týmu a ukázat to nejlepší.

Jak trávíš volné chvíle, když nejsi v práci? Nejen ty nynější způsobené koronavirem.

Díky mojí snoubence jsem se celkem naučil chodit do divadla. Rádi vyjedeme i někam za památkou nebo do přírody. Rád také jen tak vypnu a odpočívám u televize nebo počítače, což v době koronaviru převládá :-D

Na Blanensku je plno vynikajících fotbalistů a zvítězit v anketě fotbalista okresu tam není lehké. Tobě se to podařilo hned dvakrát. Bereš tohle jako vrchol své dosavadní kariéry?

Asi ano. Ještě bych tam zařadil postup do MSFL a možná i postup na amatérské ME v Srbsku (Regions’ Cup).

Bývalý trenér Zbrojovky Karel Jarůšek, který tě před několika lety trénoval v Blansku, o tobě řekl, že máš předpoklady prosadit v profesionálním fotbale. Proč se tak nestalo?

Zaprvé děkuji Karlovi Jarůškovi za tato slova. Těch faktorů bude jistě víc, ale hodně mě ovlivnila zranění. Ať už to byl špatný zdravotní stav v žácích při testech ve Zbrojovce nebo když jsem byl na testech v Prostějově před jeho první postupovou sezónou do 2. ligy, kdy mě znovu přibrzdilo zdraví. Asi mi to nebylo souzeno :)

Prozraď na sebe prosím na závěr něco zajímavého…

Něco z fotbalového prostředí – můj fotbalový vzor je Andres Iniesta. No a něco z osobního života – momentálně plánuji svatbu, jen je otázka, kdy k ní vzhledem k nastalé situaci dojde :D

Děkujeme ti za rozhovor a přejeme, abys byl zdravý na hřišti i mimo něj!

Já také děkuji. Přeji všem hodně zdraví a trpělivosti. Snad se zase co nejdříve uvidíme na fotbalových trávnících.

Jan Trtílek, FC Slovan Rosice – AFC Humpolec, MSD, 25.8.2018 (autor: Lubomír Stehlík)

Jan Trtílek

Kategorie: A tým