Jediná zimní posila Tomáš Praks už vyhlíží příští sezónu

Jedinou zimní posilou, která do Rosic dorazila z divizního Startu Brno, je krajní obránce či záložník Tomáš Praks. Tento odchovanec brněnské Zbrojovky už rosický dres v minulosti jednou oblékal, konkrétně na podzim 2018. Tehdy ve 14 odehraných zápasech zaznamenal dvě branky.

Tomáši, vraťme se na začátek roku 2019, kdy jsi z Rosic nečekaně přestoupil do Startu Brno. Co bylo důvodem tvého odchodu?

Dobrý den. Dodělal jsem školu a potřeboval jsem stálý příjem. Našel jsem si práci, která mi vyhovovala, bohužel jsem ale nestíhal trénovat tak často, jak bylo potřeba. Proto jsem musel dát fotbal na druhé místo a přestoupil jsem do Startu Brno, kde mi bylo vyhověno trénovat méně.

Co bylo důvodem tvého opětovného návratu?

Asi bych se sám nedokopal, ale ve Startu se mnou hrál na lajně Švanci (Petr Švancara) a ten mi řekl, že mám určitě na to hrát o soutěž výš. Vzal jsem si to k srdci, makal jsem a našel si novou práci, abych se mohl opět plně věnovat fotbalu.

Při návratu jsi obešel vedení jak Startu, tak i Rosic a šel jsi přímo za trenérem Kuglerem. To nebývá zrovna standardní postup?

No to určitě není. Ale když jsem odcházel z Rosic, trenér Kugler mi řekl, že mám u něj kdykoli dveře otevřené. Tak proto mě napadlo zavolat přímo jemu.

Jaký byl rok strávený ve Startu Brno?

Na rok ve Startu si určitě nemůžu stěžovat. Parta tam byla dobrá a postoupili jsme z kraje do divize, takže nás celá Lesná milovala. Bylo to super a rád na to vzpomínám.

Můžeš prosím několika větami srovnat Start s Rosicemi?

V Rosicích je to určitě náročnější. Fyzicky a co se týče zápasu i takticky. Rovněž tréninky jsou na vyšší úrovni než ve Startu. Třeba fotbálky jsou náročnější, protože kluci jsou na tom lépe fyzicky a také technicky.

První měsíc zimní přípravy jsi trénoval jak v Rosicích, tak na Startu. Měl jsi tak minimálně 120% tréninkovou účast. Jestli někoho z kondičního hlediska musí mrzet brzké ukončení soutěže, jsi to právě ty. Souhlasíš?

Mrzí mě to hrozně, protože než jsem v lednu nastoupil do přípravy v Rosicích, dal jsem v prosinci vše do své individuální přípravy. Abych byl připravený. Potom jsem poctivě absolvoval 2měsíční zimní přípravu, během které jsme hodně makali. Škoda, že jsme to mohli prodat jen v jednom zápase. Nedá se nic dělat.

V generálce s juniorkou Zbrojovky jsi odehrál výborné utkání na postu krajního obránce, v 1. jarním kole se Sigmou Olomouc B jsi však nastoupil na kraji zálohy. Je ti jedno kde hraješ?

Děkuji za pochvalu. Proti Zbrojovce se mi hrálo dobře, také jsem se tam něco nahrál. Je mi to celkem jedno, jestli pravý bek nebo levý bek a nebo záložník. Hlavně to mám rád na kraji hřiště. Proti Sigmě jsem měl za sebou Čerňu (Jakub Černý), kterému je také jedno, jestli hraje v obraně nebo v záloze. Tak nám to sedlo.

Proti Sigmě jsi zařídil penaltu, která vás nasměrovala za vítězstvím proti jednomu z aspirantů na postup. Jak hodnotíš svůj výkon?

Do penalty jsem šel hlava nehlava. Jsem rád, že to přineslo ovoce. Svůj výkon bych hodnotil bojovně, odpracované utkání. Ale vždy se dá co zlepšovat.

Jakým způsobem se nyní hodláš připravovat do doby, než bude opět zahájený tréninkový proces?

Mám mladší sestru, která dělá sportovní gymnastiku, tak spolu často cvičíme na zahradě s vlastní váhou těla. Ji i mě to baví a aspoň v tom nejsme každý sám. Aby nechyběla kondice, tak sestra sedne na kolo a já s ní běžím.

Pokud zůstane současný kádr “A“ týmu pohromadě, co se od něj podle tebe dá příští sezónu očekávat?

Myslím si, že dobré výsledky, to už je teď vidět. V kabině je dobrá parta a proto to tak vypadá i na hřišti. Určitě v příští sezóně nebudeme ten soupeř, ze kterého by si měli ostatní dělat srandu. Kvalitu máme a ne malou.

Děkujeme za rozhovor.

Také děkuji.

Tomáš Praks, TJ Sokol Lanžhot – FC Slovan Rosice, MSD, 2.9.2018 (autor: Jaroslav Kicl)

Tomáš Praks

Kategorie: A tým