Rozhovor s trenérem “A” týmu Michalem Kuglerem

Dva mistrovské zápasy v novém soutěžním ročníku MSFL mají za sebou fotbalisté “A” týmu Slovanu. Jeden vítězný ve Frýdku-Místku, druhý prohraný doma s Kroměříží. Před utkáním 3. kola ve Velkém Meziříčí tak svěřenci trenéra Michala Kuglera okupují 9. místo tabulky a právě lodivoda Slovanu Michala Kuglera jsme na začátku sezóny jako tradičně krátce vyzpovídali.

Michale, na lavičce Slovanu začínáte již 7. sezonu a po Augustynu Chromém (Sigma Olomouc B) jste nejdéle působící trenér v klubech hrající MSFL. Co tomu říkáte?

Sedmička je šťastné číslo, tak snad se to potvrdí. Ve dvou předchozích letech do toho vlezl covid, tak je to snazší. Není to úplně normální, ale myslím, že je to výsledek toho, že FC Slovan Rosice je zdravý klub a že se dařilo.

V Rosicích jste za tu dobu udělal velký kus práce a přestože se poslední dva soutěžní ročníky MSFL nedohrály, klub se umístil na velmi pěkném 5., respektive 10. místě. Neobdržel jste nějakou zajímavější trenérskou nabídku?

Trenéři vůbec nejsou, svaz dělá vzdělávání špatně, není k němu od úrovně A licence přístup a tak trenéři jsou obvoláváni docela často. Já nemám rád změny a pokud je v klubu vzájemná důvěra, nemá cenu něco měnit. Když jsme s trenérským týmem přišli, hrálo se víceméně o sestup v divizi. Brzy se to zvedlo, hlavně tím, že jsme byli v tréninkovém procesu nároční. Změn v týmu až tolik oproti jiným klubům není. Zápasy nevyhrávají jména, zápasy vyhrává tým. Trošku mě na Rosicích mrzí, že se na tyto věci na tribuně někdy zapomíná. My jsme oproti některým jiným klubům finančně i zázemím úplně někde jinde.

Můžete prosím v krátkosti shrnout letní přípravu?

Příprava začala v říjnu loňského roku. Byla hodně o kondici, to je cesta, kde se dá pořád zlepšovat a jsme v této oblasti určitě dál. Co se týče atletičnosti, dynamiky, rychlosti, kolmosti, soubojovosti a agresivity se fotbal úplně změnil. My k tomu přidáváme soudržnost a totální organizaci. A sázíme na hrdost, na to, že jsme Slovan Rosice.

V přátelských zápasech se A týmu dařilo. V 8 utkáních ani jednou neprohrál a získal mimo jiné skalp druholigového Vyškova či remizoval v Prostějově. Jste s výsledky z přípravy spokojený?

Neznáme přátelské zápasy. Každý chceme vyhrát a vážíme si toho, že se příprava výsledkově povedla. Nic nepřeceňujeme, jsme v totální pokoře.

V zimě do Rosic přestoupili zkušení Daniel Přerovský a Peter Šenk. Nyní vedení po konzultaci s Vámi přivedlo další kvalitní hráče v podobě Jana Krejčího, Františka Malára či Radka Buchty. Jak hodnotíte letní posily?

V prvním zápase nastoupil v základu jen Honza Krejčí. Ostatní musí počkat nebo se uzdravit. Chtěli jsme posílit, snad jsme se trefili.

Je skladba současného kádru definitivní nebo může dojít ještě k nějakým změnám?

Na to neumím odpovědět, myslím si, že ano. Na Ronalda s Messim nejsou peníze. Do budoucna víme co chceme a kdo by k nám zapadl a byl posilou, ale to třeba až v dalších článcích.

V létě definitivně ukončil v klubu své hráčské působení kapitán a dlouholetá ikona Rosic Petr Malata, aby se stal vaším asistentem. Jaká je spolupráce s ním?

Učí se a jsem rád, že je u týmu. Může být jednou dobrý trenér a má super fotbalovou minulost. Přeji mu úspěch. Ale také mu připomínám, že Berlusconi, když angažoval k AC Milan před lety Arriga Sacchiho, ptali se ho novináři, proč angažuje trenéra bez hráčské minulosti? Odpověděl jim: „Žokej také nemusí být závodní kůň.“

S jakými ambicemi vstupuje klub do nového ročníku MSFL?

Jeden moudrý trenér Škorpil (Hradec Králové, Liberec, Dunajská Streda, reprezentace U21) řekl, že do každé sezony jde s odhodláním vyhrát všechny zápasy, ale hráči mu to často do třetího kola pokazí. MSFL je nečitelná, uvidíme.

Koho považujete za největší aspiranty na postup do 2. ligy?

Nemám rád tipování. Myslím, že silný bude Hlučín, Kroměříž, Uničov, určitě juniorky v repre pauzách. Máme ke každému týmu respekt, ale nebojíme se nikoho. Věřím, že po jmenování nového předsedy FAČR pana Fouska se pročistí prostředí. Loni na podzim se ve Frýdku a Brodě vyhrát nedalo a zažil jsem úplnou beznaděj hráčů na hřišti a pak i v šatně. Bylo mi z toho smutno a zajel jsem si po zápase do katedrály na Velehradě, abych se uklidnil a uvědomil si, že není jen fotbal a že pokud to tak bude pokračovat, bude zdraví prospěšnější, když u toho nebudu.

Slovan čeká na začátku soutěže těžký los. Co od úvodních kol očekáváte?

Musí se hrát s každým, uvidíme, co nás čeká. Chceme vyhrát každý zápas. Jezdíme se dívat, jsou videa. Uděláme vše pro to, abychom uspěli.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů v nové sezóně!

kugler

Kategorie: A tým