Předsezónní rozhovor s trenérem “A” týmu Michalem Kuglerem

V neděli 5. srpna vstoupí “A” tým Slovanu Rosice do nové sezóny Fortuna Moravskoslezské divize D, když se od 17:00 představí na půdě FC Strání. Ještě před zahájením soutěže jsme krátce vyzpovídali lodivoda rosických fotbalistů Michala Kuglera.

Michale, utkáním s Bystrcí (Mol Cup) jste oficiálně začal svoji čtvrtou sezónu na lavičce Slovanu. Jak zápas proti svému bývalému zaměstnavateli hodnotíte?

Zaměstnavatel je ten, který platí. V Bystrci to byla spíše dobročinná činnost, ale určitě to byla dobrá zkušenost. K samotnému zápasu, byl jsem se na Bystrci podívat a udělal jsem si nějaký obrázek o jejich výkonnosti. Zápas nám vyšel s jednoznačným výsledkem. Někde jsem četl, že nám soupeř daroval vítězství svými chybami. Omyl, naše motto je: „Nechceme čekat na chybu soupeře, chceme mu tu chybu vnutit.” Bez ohledu na to, jestli je soupeř v držení míče a nebo není. Pokud je v držení míče, snažíme se ho donutit k chybě vlastní presinkovou aktivitou, tedy velkým tlakem po ztátě míče. Presink je u nás hodně důležitý. Vypadá to jednoduše, ale je za tím hodně práce. Podobných prohlášení jsem o nás četl více, např. v článcích od Ždáru, Vrchoviny, Šumperku, atd. Jsou to takové alibismy.

Jak jste spokojený se letní přípravou?

No upřímně, tým je kondičně rozdělený. Měli jsme tam docházkovou recidivu (pracovní povinnosti, dovolené u nových hráčů, zdravotní problémy, nové lásky), ale zdravé jádro poctivě chodilo 5krát v týdnu plus zápasy. Výsledky přípravy byly dobré, ale nemůžou a nesmí být přeceňovány. Hrajeme vždycky radši se soupeři z vyšších soutěží, ať víme, jak na tom reálně jsme.

Během přestupního období došlo na Rosice k nebývale početným změnám v kádru. Co na tyto změny říkáte a jak hodnotíte nové posily?

Změn bylo nezvykle hodně. Nečekali jsme to v takovém rozsahu. Je to zvláštní pocit, když jste zvyklý vidět někoho 5x v týdnu a pak jsou ti kluci pryč. Všem – Havláskovi, Buchtovi, Buršíkovi, Novotnému, Přichystalovi, Krejčímu, na podzim i Vaňkovi, přeji v osobním a fotbalovém životě jen to nejlepší a děkuji. Pozitiva jednoznačně převažují u každého z nich.

Nové posily – s Petrem Čejkou přivádíme hráče, které sledujeme delší dobu. Mají dostatečnou výkonnost, charakter a předpoklad za Rosice hrát. Věřím, že jsme vybrali dobře. Petr je profesionál a umí to dotáhnou do konce, moc mu za to děkuji a našemu předsedovi panu Ing. Fukanovi za velkorysost a důvěru.

Je kádr A týmu uzavřený nebo máte v hledáčku ještě nějakou posilu či posily?

Kádr ještě uzavřený není. Díky nadstandartním vztahům s Vyškovem jednáme ještě o jednom velice talentovaném hráči (pozn.: v pátek byl do úspěšněšného konce dotažen příchod krajního obránce či záložníka Tomáše Prakse).

Předminulou sezónu jste tým dovedl ke 3. místu, v té uplynulé dokonce ke druhému. S jakými cíli vstupujete do nadcházející sezóny?

Můj oblíbený trenér a fotbalový filozof pan Škorpil řekl, že chce v každé sezóně získat 90 bodů, akorát že mu to vždycky někdo už v druhém kole pokazí. Je potřeba, abychom měli potřebné štěstí, byli zdraví, měli fotbalovou kvalitu a pak děj se vůle boží. Já pro to udělám maximum.

Po přesunu podnikatele Merty z Tišnova do Blanska je Blansko považováno za největšího favorita soutěže. Souhlasíte s tímto názorem?

Nejsem bookmaker, nikdy jsem nesázel. Možná proto, že čím víc o hře jménem fotbal vím, uvědomuji si, že jedna z věcí, co je na ní krásné, je to, že každý může porazit každého. Fotbal nemá logiku.

Spolu s Luďkem Kovačíkem (Stará Říše) a Miroslavem Steinhauserem (Tasovice) jste nejdéle působící trenér na lavičce divizního týmu. Jste v Rosicích stále spokojený?

V Rosicích jsem spokojený.

Jak pokračuje Vaše studium UEFA A licence, už se blíží ke konci?

Ano, je to náročné, ale už se blíží ke konci. Studium je inspirativní, máme tam skvělou partu trenérů napříč celou federativní republikou. Lektoři jsou přísní, ale to je správné. Svojí důsledností dávají vážnost a garanci kvality studia UEFA licence A.

Jste vyznavačem rychlého ofenzivního fotbalu se zabezpečenou obranou. Který tým se Vám na uplynulém MS nejvíce líbil a komu jste fandil?

Co se týče fotbalové moderny, mistrovství světa v Rusku pro mě nebylo tak zásadní jako MS v JAR. Většinou vyhrála pragmatičnost. Málo se napadalo a víc couvalo. Hodně branek padlo ze standartních situací a to může být až škodlivé pro vývoj této hry. Samozřejmě chápu proč. Únava, menší sehranost, ta nemůže být na takové úrovni jako v klubu. Zvláštní bylo, že Francie měla presinkové pásmo na 38 metrech před svou brankou, to by bylo pro Liverpoool, Manchester City, Bayern Mnichov nebo třeba Barcelonu nemožné. Přesto si myslím, že MS vyhrál nejlepší tým. Organizaci měla Francie na špičkové úrovni a přesně věděla co chce. Didier Deschamps správně vyhodnotil co může jeho tým hrát. Měl jsem ho rád jako hráče a mám ho rád i jako trenéra. Ještě se mi líbilo Mexiko, Chorvatsko, Belgie a Uruguay. Pořád se chválí hráči, kluby, ale já bych vyzdvihl i výborné výkony rozhodčích.

Víme o Vás, že jste velkým fanouškem brněnské Zbrojovky. Má podle Vás šanci vrátit se za rok zpět mezi elitu?

Fanoušek Zbrojovky jsem celý život. V hlavě mám chvíli, kdy mě tatínek poprvé přivedl za Lužánky, bylo mi pět let, Zbrojovka tam hrála s Frýdkem-Místkem, byl jsem úplně okouzlený. Zbrojovka je jeden z pevných bodů v mém životě. Můžete změnit partnerku, odstěhovat se z města, ale pokud jste opravdový fanoušek, je to napořád. Jsem hrdý Zbrojovák a věřím v postup a lepší časy.

Děkujeme za Vaše odpovědi a přejeme Vám mnoho úspěchů v sezóně 2018/19!

Děkuji, ať žije FC Slovan Rosice!

kugler

Kategorie: A tým