Na startu sezóny jsme vyzpovídali trenéra “B” týmu Rudolfa Čejku

Uplynulou neděli vstoupili fotbalisté “B” týmu Slovanu coby nováček soutěže do I.B třídy krajského přeboru. Trenér Rudolf Čejka níže hodnotí postupovou sezónu, letní přípravu, posily i první mistrovské utkání.

Trenére, gratulujeme Vám dodatečně k postupu B týmu do krajské soutěže. Mohl byste v kostce popsat průběh celé sezóny?

Do okresního přeboru jsme postoupili s cílem hrát klidný střed tabulky, získávat s mladým týmem zkušenosti a hráče připravovat na případný postup do krajské soutěže v následujících sezonách, což by k Rosicím, jakožto účastníkovi MSFL, mělo patřit. Třetí místo po podzimu bylo nad veškerá očekávání a to, že mužstvo tuto pozici na jaře přetavilo v postup, to je něco krásného.

Po podzimu jste ztráceli na Měnín a Oslavany několik bodů. Upřímně, věřil jste v postup?

Upřímně, jak už jsem naznačil, nebyli jsme na rozdíl od Měnína a Oslavan pod postupovým tlakem. A když jsem si pak v zimní pauze analyzoval průběh podzimní části, uvědomil jsem si, že v žádném utkání nás soupeř herně nepřehrál, vyjma snad jednoho poločasu proti Oslavanům. Tehdy jsem začal věřit, že při vhodném doplňování týmu jedním až dvěma hráči z A mužstva, jsme schopni postupně ztrátu snižovat a že velké finále přijde až na závěr v Oslavanech.

Rozhodujícím zápasem bylo předposlední kolo na hřišti Oslavan, kde jste i díky pomoci řady áčkařů zvítězili 2:0. Nebylo Vám oslavanských líto?

Z jistého úhlu pohledu možná trochu ano, ale je to sport a jestliže na něčem systematicky a poctivě pracujete celý rok, tak v závěru už své úsilí chcete dovést k absolutnímu úspěchu. A k tomu nám v Oslavanech pomohla i řada hráčů z áčka, za čož bych jim chtěl touto cestou poděkovat. Být na našem místě kterýkoliv jiný tým, využil by tuto možnost také.

Jak se přes léto tým obměnil?

Ze Střelic se vrátil brankář Vojta Dočekal a ze Zbraslavi k nám přišel v letní pauze Jakub Mareček. Oba jsou to hráči se zkušenostmi z krajských soutěží, jsou pracovití a věřím, že pro tým budou velkým přínosem. Z Čebína k nám přestoupil ještě Lukáš Pospíchal, mladý pracovitý hráč, a v neposlední řadě musím zmínit Filipa Vladíka, který se posunul z dorostu a zatím na mě působí velice dobře.

Jste se změnami v kádru spokojený nebo se ještě poohlížíte po nějakých posilách?

Máme mladý tým, možná by tomu slušel ještě nějaký zkušený hráč, který by byl pro kabinu autoritou a s mladými si rozumněl. Ale nehrotím to, věřím kádru, který teď máme a také v dobrou spolupráci s A mužstvem.

Jak hodnotíte letní přípravu?

Popravdě, měl jsem připravenou jak objemově, tak i intenzivně náročnější porci, než jsem hráčům servíroval. Ale narušila to zranění, dovolené, pracovní povinnosti a někdy i počasí. Jeden přípravný zápas jsme museli kvůli dešti zrušit. Tím, že jsme však začali trénovat jako jedni z prvních, tak věřím, že nějaký fyzický i herní potenciál tam bude.

Mirek Kozel, který v uplynulé sezóně nastřílel v dresu béčka 44 gólů, odehrál na jaře 15 zápasů za A tým. Dokážete ho v případě většího vytížení v prvním týmu nahradit?

Tak to je otázka. Říká se, že každý z nás je nahraditelný. Ale v případě Mirka by to bylo hodně těžké. On není jen kanonýr, on je především týmový hráč a srdcař. My bychom se s tím museli ale nějak porvat. Pro mě jako trenéra i člověka, je jeho působení a úspěch v A mužstvu prioritou.

Co od nové sezóny očekáváte a s jakým cílem do ní B tým vstupuje?

Od nové sezony očekávám samozřejmě vyšší fotbalovou kvalitu a zřejmě i více taktické provázanosti. Chtěl bych, abychom se co nejrychleji v soutěži adaptovali a pohybovali se v tabulce v klidných patrech a nemuseli se stresovat v boji o záchranu. 

V úvodním kole jste doma podlehli 1:2 Troubsku. Jak zápas hodnotíte?

Na začátek sezóny jsme moc těžších soupeřů dostat nemohli. Především v prvním poločase ukázalo Troubsko svoji kvalitu a určitě bude patřit k favoritům na postup. Hosté byli o gól lepší a vyhráli zaslouženě, při trošce štěstí jsme ale mohli zápas dotáhnout do remízového konce. Bereme to jako nováčkovskou daň.

V posledním podzimním kole se představíte na hřišti Miroslavi, kde jste jako trenér strávil okolo 15 sezón. Těšíte se na tento zápas?

Jo, to už je roků, na to už se snad i zapomnělo. Samozřejmě, že se těším. Těším se na každý zápas, ale tam je to moje rodiště a případný úspěch, dobrý výkon a bodový zisk by mě hřál dvojnásob.

Kategorie: Dorost